Guided imagery på svenska

Guided imagery är en meditationsteknik som inte får särskilt mycket utrymme i Sverige trots att man har kunnat visa på positiva forskningsresultat sedan mitten på 1900-talet. Det är också min favoritteknik. När jag skulle börja spela in meditationer av den här karaktären undrade jag vad det hette på svenska och hittade inte direkt några bra (och korrekta namn). Jag som har använt den här meditationstekniken i tio år och dessutom har en magister i engelska med en ettårig specialisering i översättning tar mig friheten döma ut översättningar som t.ex. ”vägledd visualisering” och ”symboldrama”. Visst man använder sig av vår förmåga att med fantasin skapa oss egna inre bilder (som till exempel av ett vacker land långt borta där allt är lugnt och fridfullt), men det handlar inte bara om att föreställa sig bilder utan även att använda sig av andra sinnen och sina känslor. Det är just så man särskiljer denna teknik från visualiseringsövningar. Inte heller måste man nödvändigtvis använda sig av någon form av symbolik. ”Symboldrama” anser jag vara en förlegad term som vi bör lämna bakom oss.

I artiklar från Vårdfokus och Läkemedelsverket hittade jag den term som jag föredrar: Vägledd dagdröm  Jag föreslår också att alternativet Dagdrömsmeditation skulle kunna användas i vardagstal eftersom det rullar lite lättare av tungan som man brukar säga. Jag brukar själv variera mellan de olika alternativen när jag ska sätta undertitlar på mina inspelade vägledda dagdrömmar.

Jag kommer att skriva mer om vägledd dagdröm framöver. Kort sagt kan man säga att många brukar uppleva tekniken som mycket lättare än mindfulnessövningar. Särskilt de som har problem med stress, depression och/eller dåligt självförtroende. Tekniken har visat sig bra för att behandla kronisk värk och smärta och effektiv för att bearbeta olika trauman. Du som vill veta mer om tekniken redan nu kan besöka hemsidan https://www.healthjourneys.com där psykoterapeuten Belleruth Naparstek förklarar med om vad det egentligen är under ”Guided imagery 101”.

Vill du prova en vägledd dagdröm rekommenderar jag mina meditationer Rosenträdgården och En blomma får liv. Kan du söka på Sophie Grace Meditations och prova meditationen Your Special Place.

One comment on “Guided imagery på svenska

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *